Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Pagina's

Mijn schapen


Welkom in mijn gemengde 'kudde'Osho en Sas zijn Shetland ooien,
Bella is ons Sherino ooi
 De twee kleine zwarte/bruine schapen zijn kruising Ouessant/Shetland broer Josh en zus Suus.
Josh is gecastreerd en heet nu een  Hamel.

De lammeren zijn flink gegroeid, 
volgende maand mogen zij naar hun nieuwe baasjes.Het is 2017, 24 april, 15u in de middag.
tegen het hek van de lange weide ligt Suus te baren, ik hoor het aan het geluid van haar geblér. alle schapen staan om haar heen. kijken wat er met haar gebeurt.  Plop, daar ligt een zwart lammetje, nat en met vlies aan de rug op de grond. suus loopt steeds rondjes om het lam heen om het te beschermen en likt het helemaal droog. er hangt nog een vruchtwater blaas uit Suus. het is dus nog niet klaar.
   Het eerste lam probeert al snel te staan en als dat lukt gaat het op zoek naar het uier. dat valt niet mee want Suus blijft maar draaien en staat het nog niet toe. Ik zie haar buik weeén hebben. er wordt nog een lam geboren. plop daar ligt weer een nat lam op de grond. Suus herhaalt alles heel geduldig. 
 
Met respect voor de natuur bemoeien wij zo min mogelijk met de verzorging van de jongen. Suus neemt dat deel heel serieus. Daar kan geen mensenhand tegenop. Iedere dag gaan wij kijken en geven wij Suus voldoende bijvoeding. 
Het is heel mooi om te zien dat de eerste dagen volledig om REUK draait. Suus ruikt haar jongen, vind ze op die manier. de jongen ruiken hun mama, ruiken de uier, daar gaan zij op af.
Alles zonder woorden. Suus zorgt er voor dat zij telkens haar jongen om de beurt likt en snuffelt.
Maar zodra de lammeren kunnen lopen en verder weg gaan komt het gehoor erbij. een kreun van mama en de lammetjes letten op. een jankje van een lam en Suus rent erop af.  

De lammeren groeien en zijn druk hun rammetjes ding te doen. bokken en elkaar dekken, springen, rennen, moeder plagen, schrikken en uitbreken. dan rennen zij om het snelst in de tuin van de oppas. 
De lammeren kunnen door het weide hek,

Dit ouessant/shetland rammetje zoekt nog een baasje
'Vriendje' gaat in Zeeland wonen als hij iets groter is----------


 Bella eet nu uit mijn hand. dat durfde zij hiervoor nog niet.
nu Suus nog. die blijft slim op de achtergrond. Gijs onze gans woont nog steeds op de boerderij. Als ik de schapen kom verzorgen dan is Gijs er altijd bij. 
Hij heeft nu dit kalkoengezin als vrienden, maakt hem heel gelukkig. Daarvoor was hij kuiken opvoeder. niet bij de kuikentjes weg te slaan, hij bewaakte ze met hart en ziel. (doet hij nog) ook voor ons als we iets met de kuikens willen doen....o o, springt hij op je nek en pikt keihard in je hoofd. dan valt het niet mee om hem tot de orde te roepen :)


 Een knuffel halen, heel goed voor het contact maar pas op met schapen knuffelen, doe je het te vaak/lang dan worden ze vervelend; breken ze uit of staan contstant bij het hek te bleren dat je moet komen. 
Knuffelen doen wij altijd eventjes tussendoor en daarna weer schaap zijn. hup vooruit. de wei in en gras eten.

 
                            
                               

Geen opmerkingen:

Een reactie posten