Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Pagina's

Spinnen en wol onderhoud

        


Het spinnen

Met het spinnen van wol maakt u een enkele gedraaide draad. het spinnewiel draait rechtsom.

Het spinnen  uit de vuile vacht, lekker vet = goed voor mijn handen.

voordeel van uit de vette vacht spinnen:

je hebt minder werk en snel resultaat. 
met vachten met hele lange wolvezel en schone wol is dit heel prettig.Het spinnen met gewassen wol, gekaard en  wel of niet geverfd. 

De wol zal droger zijn na het verven. Door het veelvuldig verhitten van de wol is alle lanoline uit de wol. Om de wol weer net zo zacht als ongeverfde wol te krijgen laat ik het een 5 min. in een teil met in heet water opgeloste pure glycerine weken. Niet spoelen maar meteen uitschudden en drogen. Het werkt heel goed. Binnenkort een experiment om dit met schone lanoline te doen. (wordt vervolgd

voordeel met gewassen wol te spinnen:
de wol is zover gekaard dat je heel glad en dun kunt spinnen maar vooral door het kleur effect van geverfde wol. je kunt eindeloos combineren. 


Je kunt kiezen om enkeldraads garen te spinnen of dubbel of trippel garen te spinnen.
 Kies je voor enkeldraads; dan is de draad minder sterk maar prachtig dun. let hierbij wel goed op dat de spanning niet te sterk is anders zal het garen blijven draaien tijdens het breien en geeft minder mooi resultaat in het breiwerk.

Kies je voor dubbel of trippel draad garen dan zul je TWIJNEN.  dit is twee of drie enkele draden in elkaar laten draaien.  Het spinnewiel draait nu linksom.

De gesponnen en of getwijnde garen is nog vuil als je uit de vuile vacht hebt gesponnen en zit nog vol Lanoline (het wolvet) 
Dit vet zit bomvol vit E. het houdt de vacht in goede conditie, zorgt ervoor dat het schaap lekker warm blijft in de winter en waterafstotend is tijdens de regenbuien. één keer schudden en alle druppels vliegen eraf. het schaap zelf blijft lekker droog.
Ook ongedierte kan slecht leven in een vette vacht.
Het Kaarden


Door het draaien aan het wiel trekken de pinnetjes van de kaarde rollen de wol vezels uit elkaar. ze komen langgerekt op de grote rol te liggen. 
Het is arbeidsintensief werk.Voor het spinnen kies je de langste wolvezels uit de vacht.   Deze zitten aan de zijkanten, nek en borstgedeelte van de vacht.  Leg een vacht op de grond en sorteer eerst goed.  Op de foto hieronder zie je de lange plukken vooral in het licht grijze gedeelte van de vacht.Met die lange wolvezel ga je kaarden; voer steeds plukjes wol aan de kaardemolen aan. Laat de molen het werk doen. draai de molen maar zorg dat hij soepel en makkelijk draait.    Als je goed hebt gesorteerd zul je merken dat je weinig tot geen pluisjes of korte stukken in je gekaarde deken hebt zitten.
(verwijder deze pluisjes of korte stukken uit de molen of deken)

Herhaal deze handeling enkele keren met dezelfde deken. zo wordt je wol erg fijn gekaard en is zoveel makkelijker  een mooie draad te spinnen. 


Of je kiest  voor de handkaarden. ik gebruik deze graag voor de fijnere wolsoorten zoals Sherino.

Voor het spinnen is het fijn om met hand- kaarden verder te kaarden. 
effect van het kaarden: de pluisjes en oneffenheden vallen uit de wol tijdens het kammen en de wol vezels liggen netjes in de lengte op een rij.


Wol kammen:
Als je de wol gesorteerd hebt en je spinwol eerst wil wassen en of wilt verven. Leg je gesorteerde wol in een teil heet water met soda. laat het 24 u staan, spoel het uit en controleer of de wol schoon is. herhaal dit evt. 
daarna lang drogen tot de wol echt droog is. 
wil je het verven dan kun je de wol nat, mits goed gespoeld, in een aluin bad doen als voorbereiding van het natuurlijk verven. lees verder bij wolverven.

na de gewassen en gedroogde wol ga je kammen. met wolkammen. dat is een soort hondenkam waarmee je de wol aan vast zet en met een kam beweging de wol kamt zoals je haar kamt.  op youtube vindt je goede uitleg hiervan. Ik gebruik het nu graag omdat de wol mooi egaal gekamt is, geen pluisjes of korte stukjes bevat en in een lont te trekken is. wat handig voor het spinnen is


Op de kaardemolen kun je ook kleuren mengen op de molen zelf of via het maken van Bats: 

Door met verschillende wolsoorten te kaarden kun je eindeloos combineren. kun je nieuwe kleuren en patronen maken in je wol dekens, wat invloed heeft op je spindraad of vilt lap. 

Als je de wol deken van de grote rol af haalt kun je dit met de kam eraf halen als één geheel = de wol deken. 
maar je kunt het ook met twee korte stokken eraf rollen.
dit doe je zo:
plaats de wol van de grote rol tussen de twee stokken. hou dit stevig vast en trek de wol iets omhoog en rol meteen de wol op over de twee stokken.
Je krijgt dan dit:

Hier zie je de bats; een rol opgedraaide wol. de stokken haal je er één voor één uit de wol.
De wol zit stevig opgerold. Om er mee te gaan werken kun je de wol, in de lengte, uit elkaar trekken tot het een hele lange slang wordt.  Ik trek steeds delen lang uit elkaar zodat ik met dit deel kan spinnen. 

(de rest blijft dan stevig in elkaar zitten en is makkelijker te bewaren dan zo'n hele lange uitgetrokken wol slang)Het wasproces:

De strengen garen worden in warm water onder gedompeld met Zilver soda. 
Hier laat ik het 24 uur in weken. Soda maakt de wol vezel openstaan zodat vuil zoals zand en hooiresten eruit kunnen.Daarna spoel ik het garen met schoon handwarm water tot het water helder is.
Met een strijkbeweging langs de strengen werk ik het meeste water uit de streng garen.  
Met een draaiende armbeweging doe ik een centrifuge na en werk zo het meeste water uit de streng.  Daarna hang ik het garen op in de schaduw zodat de wind en de buitenlucht de streng kunnen drogen. dit duurt ongeveer 1 tot 2 dagen.  
Laat de wol langzaam drogen dus niet bij een kachel, u wol zal daar stug van worden door de hoge temperatuur. Maar neem er de tijd voor. 
Als wol nog vochtig is en zo bewaard wordt zal het gaan schimmelen en vies ruiken.
zijn de strengen garen droog, dan kan er gebreid worden.


Het onderhouden van een Wollen product

Een trui of vest hoeft niet zo vaak gewassen worden, als het alleen wat opgefrist moet worden hang het dan een nacht in de buitenlucht.
Is het vuil dan kun je het beste op de hand wassen in een teil handwarm water. 
tip: nooit een wollen product in een wol-was-programma van het wasmachine doen, door de beweging van de trommel, hoe zachtjes/rustig ook, zal de wol vervilten. u krijgt er een stijve trui voor terug, alle veerkracht is eruit.

Ik gebruik graag EUCHALAN wolwasmiddel. 
Dit middel ontrekt het vuil uit het wol en brengt er weer schone lanoline in terug. Spoelen mag niet!  (anders haal je de lanoline er weer uit)
De lanoline in de wol zorgt er voor dat uw trui in mooie conditie blijft, vuil en waterafstotend is en niet uitdroogt.

Het bewaren van een Wollen product

U kunt de strengen wol in een afgesloten kleding zak of goed af te sluiten bak lang bewaren. Voor een korte periode bewaar ik ze graag in een kussensloop
Doe er Lavendel/ pepermuntolie/ citrusfruit of cederhout bij.
Hier houden de MOTTEN niet van.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten